5 mája, 2024

5 najkrajších námestí v Taliansku

Možno si poviete, že z turistického hľadiska nie sú námestia až natoľko pútavé. No pokúste sa spomenúť si na to, koľko zaujímavých atrakcií sa okolo nich nachádza a akú dôležitú úlohu často zohrávali v dejinách jednotlivých krajín. Niektoré z nich sa vďaka okolitej architektúre premenili na malé umelecké diela.

Dómové námestie, Miláno

Nenájde sa zrejme nik, kto by si pri spomienke na Miláno nespomenul práve na Dómové námestie, kde sa nachádza jeden z najdôležitejších chrámov v krajine. Jeho pôvod siaha do 14. storočia, keď si vtedajší panovník zaumienil, že v meste vytvorí priestor pre organizovanie trhov.

Časom ho postupne rozširovali, vďaka čomu sa stalo hlavným námestím v Miláne. Dnes už patrí k najväčším v Taliansku. Okrem katedrály sa tam nachádza niekoľko historických budov, ktorým dominujú najmä gotické prvky.

Námestie svätého Marka, Benátky

Okolo hlavného námestia Benátok nájdete hneď niekoľko cenných historických budov. Pomenované je po svätom Markovi, dlhé je 180 metrov a široké 70 metrov. Jeho prvý predchodca vznikol v 9. storočí, ale až podstatne neskôr nadobudlo námestie svoju aktuálnu podobu. Patrí medzi najznámejšie miesta v Benátkach. Vyhľadávajú ho všetci turisti, pretože najlepšie vystihuje atmosféru tohto mesta. Uvidíte tam napríklad Dóžov palác alebo aj zvonicu a baziliku svätého Marka.

Na námestí sa nachádza aj zaujímavý podnik Caffé Florian, ktorý patrí medzi najstaršie bary v krajine. Neustále tam panuje rušná atmosféra a často je úplne preplnené turistami. Z toho dôvodu musia dovolenkári dodržiavať prísne pravidlá. Napríklad priamo na námestí nemôžu jesť, odhadzovať žuvačku na zem alebo kŕmiť holuby. Opatrní buďte v období dažďov, pretože práve na tomto mieste najčastejšie vyteká voda a musíte tam chodiť v gumákoch.

Námestie Del Campo, Siena

Siena a jej námestie Del Campo je dôležité nielen z architektonického, ale aj historického hľadiska. Pôvodne vzniklo na mieste, kde sa stretávali tri hlavné cesty, ktoré viedli do mesta alebo cez neho. Kvôli tomu ho pokladali za neutrálnu pôdu, kde sa konali rôzne aj politické stretnutia alebo organizovali oslavy. V súčasnosti predstavuje jeden z najlepšie uchovaných prototypov stredovekého námestia v Taliansku. Jeho najdominantnejšou budovou je kostol svätého Petra a Pavla s vysokou vežou.

Siena v minulosti patrila k najväčším európskym mestám. I z toho dôvodu mala tak rozsiahle námestie. Teraz je však populácia podstatne nižšia, čo im však nahráva pri organizovaní rôznych mestských podujatí. Del Campo vďaka svojej rozlohe dokáže privítať takmer všetkých Sienčanov, preto je obľúbeným miestom pre hostenie takýchto udalostí.

Námestie zázrakov alebo aj Námestie Del Duomo, Pisa

V Pise vedú kroky všetkých turistov ku známej Šikmej veži. A presne táto dominanta je aj súčasťou Námestia Del Duomo, ktoré domáci nazývajú tiež Námestie zázrakov. Okrem tejto zaujímavosti tam uvidíte aj ďalšie tri dôležité atrakcie, ktorými sú katedrála, baptistérium a cintorín.

Všetky vznikli v období medzi 11. a 14 storočím a patria k najstaršie uchovaným stavbám v meste. Vďaka nim sa námestie dostalo i na zoznam UNESCO pamiatok. Najstaršia z nich je katedrála, spolu s ktorou sa založili i základy námestia.

Veľké námestie, Montepulciano

Ak máte radi malé talianske mestečká s ich starobylými uličkami, potom si istotne zamilujete aj Montepulciano. Situované je v horskom teréne a jednotlivé štvrte postupne ústia až do hlavného Veľkého námestia.

Nachádza sa tam radnica, hodinová veža a katedrála. Jeho centrom je fontána s množstvom symbolov, medzi ktorými nájdete i znak Mediciovcov. Námestie zohralo dôležitú úlohu aj v jednom z dielov obľúbenej ságy Twilight.