6 mája, 2024

Trojičné námestie v Trnave

Trnava - Trojicne namestie, Slovakia

Trojičné námestie – hlavné námestie – v Trnave je pomenované podľa Súsošia Najsvätejšej Trojice, ktorá sa nachádza v jeho centre. Súsošie bolo postavené v barokovom štýle v roku 1695. Vzniklo na základe zmluvy uzavretej v roku 1695 rektorom univerzity v Trnave, mestskou radou a farárom s trnavským majstrom Jánom Krištofom Kheinom. Socha bola počas obdobia komunizmu uschovaná a hrozilo jej zničenie. Po roku 1989 bola zreštaurovaná a vystavená na námestí tak, ako je v dnešnej podobe.

Trojičné námestie – snáď najznámejšie námestie v Trnave. Pri pohľade na Sochu najsvätejšej trojice alebo na divadlo vás môže napadnúť, akú má námestie históriu. A aký tam malo vplyv obdobie socializmu.

Vzhľad Trnavy z obdobia 17. stor. nám umožňujú veduty – vecný, typograficky presný maliarsky alebo grafický záznam. V rámci predstavy, ako vyzeralo námestie kedysi, je dôležité si uvedomiť, že niektoré budovy sa zachovali (napr. Mestská veža), iné zanikli kvôli výstavbe. Jedná sa napríklad o hostinec U čierneho orla, na mieste ktorého dnes stojí Divadlo Jána Palárika. Vedľa hostinca stála budova prachárne, kde sa skladovali pušný prach, delové gule, a podobne. Všetky tieto objekty patrili mestu, keďže ostatné budovy tvorili meštianske domy.

Vďaka severnej strane pri Mestskej veži smerom k pošte si môžeme predstaviť, ako vyzeralo námestie pôvodne. Na mieste, kde sa nachádza Dom kultúry a Pošta, sa pôvodne vyskytovali meštianske domy. Pri pohľade na domy je viditeľná parcelácia, vďaka ktorej si môžeme všimnúť rozlohu poschodových domov. Architektonický štýl v 17.storočí ovplyvnil nastupujúci barok . Dôležitými budovami okrem Mestskej veže, na ktorú je napojená budova Základnej umeleckej školy, boli mestský hostinec a Pracháreň.

Až po súčasnosť

Námestie pôvodne slúžilo ako trhovisko. V súčasnosti sa tam viac uskutočňujú koncerty, než trhy, ktoré sa presunuli do vedľajších ulíc. Socha najsvätejšej trojice, podľa ktorej je pomenované námestie, bola postavená v roku 1695 v barokovom štýle. Odstránená bola medzi rokmi 1947 až 1949 v súvislosti so zmenou režimu a nevyhovujúcim požiadavkám ideológie. Zrekonštruovaná a navrátená bola po roku 1989.

 

Sieť ulíc v Trnave sa od stredoveku nezmenila. Na námestie sa napája Štefánikova, z ktorej pokračuje Hlavná ulica. Kedysi, kde v súčasnosti stojí Obchodný dom Jednota a Dom kultúry, sa nachádzal Zelený rínok napájajúci sa na námestie. Hornopotočnú ulicu, ktorá pôvodne ústila na námestie vedľa domu číslo 7, zatarasila budova Pošty. Tá v šírke zabrala až dva domy. Ide hlavne o urbanistickú zmenu v rámci prerušenia napojenia Hornopotočnej ulice na námestie.

Ako každé mesto, aj Trnava má svoju legendu o tajnej chodbe. V podzemí sa má nachádzať tunel vedúci až do Bieleho kostola, no nie sú o tom priame dôkazy.

V súčasnosti sa na námestí konajú akcie, ktoré priťahujú či už domácich obyvateľov, alebo turistov. Určite stojí za zmienku navštíviť aj Mestskú vežu, poprípade mestom organizované akcie. Jedná sa napríklad o Tradičný Trnavský jarmok alebo Vianočné trhy.

Malý Berlín našiel svoj priestor

Priamo pri námestí vzniká nový priestor pre kultúru a oddych. Riaditeľom Nádvoria je od 1.12.2017 Dušan Vančo, ktorý okrem iného v súčasnosti rozbehol projekt Trnavského rádia. „Malý Berlín ako nezávislé kultúrne centrum funguje už niekoľko rokov, iba nemal definitívny priestor. To, čo vzniká za vežou na Štefánikovej 3, je Nádvorie, centrum súčasnej kultúry.“ uviedol. Nádvorie sľubuje zaujímavý obsah. Kultúrne centrum Malý Berlín bude ponúkať všetko, na čo boli návštevníci zvyknutí doposiaľ, no tentoraz z prostredia sály vytvorenej špeciálne na tieto účely. Na Nádvorí bude pôsobiť aj kreatívna platforma Kubik nápadov, ktorú zastrešuje n.o. Bronco alebo Trnavské Rádio, ktoré tu má vysielacie štúdio. Vo vnútri objektu sa budú nachádzať dočasné pop-up obchody, gastro prevádzka, co-working, ako aj nadštandardné ubytovanie pre mladých talentovaných študentov. Pán Vančo dodáva: „Zámerom je, aby sa Nádvorie stalo akýmsi hubom pre kreatívu s presahom za hranice regiónu.“

Neprehliadnuteľná dominanta na Trojičnom námestí v Trnave. Pôvodne postavená v renesancii, avšak s barokovou strechou. Pri pohľade z ochodze je len na počasí, kam až dovidíte