18 októbra, 2024

Rakúsko – Viedeň – Námestie Márie Terézie (Maria-Theresien Platz)

Námestie vzniklo až v roku 1865 ako záhradná plocha po dokončení Ringstrasse.  Na námestí proti sebe stoja dve identické budovy, líšia sa len sochami, ktoré zdobia ich fasády. Prírodovedecké múzeum postavené v roku 1889 je zdobené postavami obyvateľov rôznych kontinentov. O dva roky mladšie Umeleckohistorické múzeum zdobia sochy slávnych európskych umelcov. Prvé múzeum je zamerané na minerály a zvieratá, druhé obsahuje obrazy, diela autorov severnej Európy a rozsiahlu zbierku predmetov zo starého Egypta.

V centre námestia stojí pomník Márie Terézie, ktorá vládla v Rakúsko – Uhorsku štyridsať rokov ( 1740 – 1780 ). Autorom diela je nemecký majster Kaspar von Zumbusch, ktorý ho vytváral 13 rokov od roku 1874. V deň narodenín cisárovny ho slávnostne odhalila kráľovná Sisi.

Park na Hlavnom námestí v Košiciach

Pomník je vysoký 19 metrov a jeho váha je 44 ton, pričom ústredná socha panovníčky váži 11,5 tony a je vysoká 6 metrov. Mária Terézia sedí na tróne, v ruke drží listinu Pragmatická sankcia, ktorú vydal jej otec Karol VI. Listina umožňovala v prípade, že vládca nebude mať mužských potomkov, nastúpiť na jeho miesto jeho najstaršia dcéra a vyhlásil, že nie je možné rozdeliť rakúske oblasti.

Pri nohách Márie Terézie stoja – kancelár Kaunitz, Mozart, Hayden a Glucka. Súčasťou pomníka sú štyri jazdecké sochy, predstavujúce generálov : grófa Leopolda Joseph Dauna, baróna Ernsta von Laudona, grófa Otto Ferdinanda Trauna a grófa Ludwiga Kherenhullera. Dole sa nachádzajú postavy symbolizujúce múdrosť, právo a súcit.

Okrem ústredného pomníka sa na námestí v parčíku nachádzajú štyri vodotrysky so sochami tritónov. Tritón bol mytologický grécky boh, posol mora. Zvyčajne je zobrazovaný ako bytosť, ktorú v hornej časti tela tvorí človek a v dolnej je to chvost ryby. Triton ako aj jeho otec Poseidon nesie trojzubec. Skrútenú lastúru používa ako trúbku na upokojovanie alebo zvýšenie vĺn. V neskoršej dobe sa používalo označenie tritóni, t.j. množné číslo a znamená poslov Poseidona.

Na tomto námestí sú ešte dve biele sochy a to sochy koní s jazdcami.

Námestie nie je veľké, ale vždy sa na ňom nachádza veľa ľudí. Námestie býva v čase pred vianocami vyzdobené drevenými stánkami, kde majstri – remeselníci ponúkajú svoje drobné výrobky. Námestie je pekne vianočne vyzdobené a osvetlené. Pri mojej prvej návšteve Viedne som zažila aj toto vianočné námestie. Bolo tu menej ľudí ako pred Radnicou, kde sa konávajú hlavné vianočné trhy.

error: Content is protected !!