18 októbra, 2024

Hradčanské náměstí, Praha

Námestie tvorí rad historických domov a palácov. Nadväzuje na I. hradné nádvorie a západnú vstupnú bránu Pražského hradu. Na južnej strane sa nachádza vyhliadková terasa resp. Hradná rampa s nádherným výhľadom na Prahu.

Hradčanské námestie predstavuje veľký verejný priestor a najväčšie námestie Hradčan. V jeho tesnej blízkosti stojí Pražský hrad a lemuje ho celý rad významných palácov.

5 najkrajších námestí v Taliansku

Na východnej strane susedí námestie s I. nádvorím Pražského hradu, na juhu do neho ústia Kráľovská cesta, Nové zámocké schody a Radnícke schody. Južná časť je lemovaná tzv. Hradnou rampou, z ktorej je prekrásny výhľad na Prahu. Blízko tohto miesta stojí aj socha T. G. Masaryka, ktorá na námestí bola umiestnená pri príležitosti 150 rokov výročia jeho narodenia. Po južnej strane smerom na západ pokračujú paláce Salmovský a Schwarzenberský, kláštor Bosých karmelitiek a kostol sv. Benedikta.

Západnú stranu uzatvára Toskánsky palác. Na severnej strane stojí Martinický palác, Šternberský palác a Arcibiskupský palác.

Na námestí nájdeme aj početné sochy, ako vyššie spomínanú sochu T.G. M. z roku 2000. Ďalej stĺp Panny Márie Einsiedelskej na Hradnej rampe, sochu sv. Václava či sochu sv. Filipa Nerejského.

Zaujímavosť:
Námestie sa často stáva dejiskom spoločenských akcií, vrátane vítania významných štátnych návštev. V roku 2007 sa na námestí konali preteky svetového pohára v behu na lyžiach. A v roku 2009 uvítalo námestie amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý tu predniesol svoj prejav.

error: Content is protected !!