18 októbra, 2024

Švédsko – Štokholm – Stortorget – námestie

Štokholm – Stortorget – námestie v starom meste Gamla Stan

Stortorget je námestie tvorené niekoľkoposchodovými domami, v ich strede je kašna, kde sa v dávnych dobách chodilo pre vodu a od ktorej sa kedysi merali všetky vzdialenosti v meste. Stojí tu klasicistická budova ( 1767 – 1778 ), niekdajšia burza, v ktorej je umiestnené Nobelovo múzeum. Na prvom poschodí zasadá už od roku 1901 komisia pri každoročnom rokovaní o udelovaní Novelovej ceny za literatúru.

Kam? Kalvária v Spišskej Teplici

So Stortorgetom je spojená tragická udalosť, ktorá sa tu odohrala 7.11.1520. Na Stortorgetu nechal dánsky kráľ Kristián II. popraviť 82 švédskych šľachticov, kráľovských úradníkov a cirkevných hodnostárov, ktorí boli proti pripojenie Švédska k Dánsku.

Nobelove muzeum

Nobelovo múzeum

Stortorget je známy reštauraciami, v ktorých posedávajú hostia už od rána. V zime je najpríjemnejšie v kaviarničkách, kde výborne chutí glögg – tradičný švédsky vianočný nápoj z Vína, hrozienok, mandlí, cukru a korenia.

– až do 18.storočia bol Stortorget hlavným mestským trhoviskom

Od 14.storočia sa na Stortorgetu konajú Vianočné trhy. Trhy ovládali Nemci a Dáni, ale na začiatku 16. storočia ich vyhnal kráľ Gustav I. Vasa. dal tak možnosť švédskym remeselníkom a obchodníkom ponúkať svoj tovar.

error: Content is protected !!