18 októbra, 2024

Čo si nenechať ujsť v Tokiu

Tokio je hlavné mesto Japonska a sídlo japonského cisára sa nachádza na ostrove Honšú v regióne Kantó. V súčasnosti je so svojimi takmer štyridsiatimi miliónmi obyvateľov považované za najväčšie veľkomesto sveta. Ako také samozrejme skrýva veľa príležitostí k poznávaniu, zábave, relaxácií alebo nakupovaniu. Zoznámte sa s niektorými zaujímavými miestami, ktorá by vám nemali uniknúť.

Cisársky palác Kókjo, starý hrad Edo a Východná záhrada

Cisársky palác v tokijskej štvrti Čijoda je bývalý hrad Edo, pôvodne pevnosť šógunov rodu Tokugawa, ktorý vládol Japonsku od začiatku 17. storočia do roku 1867. Hrad Edo symbolizoval prestíž a bol centrom politickej moci. Vo svojej dobe bol tiež najväčším hradom Japonska. Hradná veža s päťstupňovou fasádou bola nesmierne vysokú budovou s kamennou stenou. Bohužiaľ ale neprežila veľký požiar v roku 1657. Strata hradnej veže je dôvodom toho, že kedykoľvek japonská televízia potrebuje pre historické filmy a seriály reprezentatívny hrad, obracia sa k Himedži.

Park na Hlavnom námestí v Košiciach

Sídlo japonského cisára sa v rokoch 1888-1948 nazývalo Kjudžó. Dnes sa mu hovorí jednoducho len Kókjo. Počas druhej svetovej vojny bol hrad zdevastovaný a následne znovu vystavaný. Jedinou stavbou, ktorá sa dochovala z pôvodného paláca, je most Nidžúbaši.

Návštevníkom je celoročne a zadarmo prístupná Východná záhrada Cisárskeho paláca, v ktorej si možno prezrieť pozostatky opevnenia, priekopy, múry aj pôvodné brány a pár zachovaných veží. V pondelok, piatok a vo sviatkoch však býva zatvorené.

Ďalšie úchvatné záhrady a parky v Tokiu

Tokio rozhodne nemá núdzu o krásne upravené záhrady a svieže parky, v ktorých je radosť tráviť čas. Národná záhrada Shinjuku Gyoen bola prvýkrát otvorená verejnosti po druhej svetovej vojne. Zahŕňa anglickú záhradu s priestrannými trávnikmi, krásnu symetrickú francúzsku záhradu a japonskú záhradu s cestičkami okolo rybníka. Nádherné kvety tú kvitnú po celý rok. Na jar sa môžete kochať rododendrony, na jeseň chryzantémami. Príďte sa pozrieť aj na čerešňové kvety, ktoré sú pre Japonsko tak typické.

Obľúbeným miestom na prevádzkovanie tradičného japonského zvyku hana, kedy si ľudia užívajú pominuteľnú krásu čerešňových kvetov pri spoločných piknikoch, je tiež park Ueno. Bol založený ako jeden z prvých japonských parkov v roku 1873 a na jar býva čerešňových kvetov doslova plný! Každoročne do neho zavíta cez desať miliónov turistov, čo z neho robí najobľúbenejší mestský park Japonska. Okrem toho je domovom mnohých kultúrnych inštitúcií a významných múzeí, napr. Národného múzea v Tokiu, Národného múzea prírody a vedy, Národného múzea západného umenia ad.

error: Content is protected !!