18 októbra, 2024

Kodaň – Dánsko námestie Amagertorv

Amagertorv je jedno z najstarších námestí v Kodani, je súčasťou pešej zóny ulice Storget a susedí s ďalším námestím Hojbro Plads.

Bolo miestom, kde sa konával predaj výrobkov farmárov a od roku 1449 aj rýb, odvtedy sa námestie spomína aj ako rybárske. Rybári so svojími úlovkami doplávali až tesne k námestiu. Od druhej polovice 17. storočia bolo námestie Amagertorv aj dôležitým trhovým námestím, išlo napríklad o predaj kapusty, cibule, bravčového mäsa, syru, kurčiat, husí, kačíc, múky, hrachu, krupice. V minulosti sa námestie nazývalo Ostertorv, názov Amagertorv má od roku 1472 podľa farmárov, ktorí v stredoveko prichádzali z Amageru, aby tu predávali svoje produkty. V 16. storočí sa na námestí Amagertorv konalo aj niekoľko rytierských súbojov.

Námestie svätého Marka, Grécko Zakynthos

Dominantou Amagertorva je Stork fontána, ktorá je umiestnená uprostred námestia. Fontána skrášľuje námestie od roku 1894, je dielom sochára Wilhelma Bissena a maliara Edvarda Petersena. Fontána bola darčekom k výročiu  striebornej svatby korunného princa Frederika a korunnej princezny Louise 28. júla 1894. Bazén fontány je z kameňa, má v pôdoryse tvar deväťuholníka, podstavec je zdobený reliéfami vodných rastlin. Z hlavného bazénu fontány voda stúpa do hornej bronzovej misy, odkiaľ kaskadovito tečie dole a strieka z chŕličov v podobe žiab sediacich na listoch vodných rastlin. V najvyššom bode fontány, nad bronzovou misou je rákosie s pozlatenými pálkami. Na centrálnom podstavci sú tri bronzové vtáky akoby pripravené na let každý iným smerom. Mnohí, hlavne turisti ich podľa tvaru považujú za volavky, nie je to tak, má ísť o bociany.

Námestie a ulicu lemuje množstvo budov. Historicky veľmi zaujímavou budovou námestia je dom postavený v holandskom štýle v roku 1616 pre vtedajšieho starostu Mathiasa Hansena. Je jedným z najzachovalejších príkladov, ako vyzerali mestské domy v 17. storočí. Na námestí sa zachovalo z tejto doby iba málo budov, veľkú väčšinu zničil požiar v roku 1795. Dnes má táto budova názov Royal Copenhaven, je reštauráciou.

Námestie je celé vydláždené päťfarebnými päťuholníkovými žulovými kameňami, ide o novú dlažbu, je z roku 1993. Navrhol ju dánsky umelec Bjorn Norgaard, rodák z Kodane.

Námestie je príjemným miestom, turisti ho radi navštevujú, fotia sa pri fontáne. Počas vianoc je námestie pekne vyzdobené, v smere k námestiu Hojbro Plads sú vianočné trhy. Námestie zaujalo aj filmárov, použili ho v štyroch filmoch.

 

 

error: Content is protected !!