18 októbra, 2024

Times Square, srdce New Yorku

Obrovská križovatka Broadwaya a Siedmej Avenue s názvom Times Square je vôbec tým najobľúbenejším cieľom turistov v USA a tiež jedným z najznámejších miest sveta. Svetelné billboardy, neóny, obrovské televízne obrazovky, broadwayské divadlá, televízne štúdiá, vyhlásené reštaurácie a veľkolepo poňaté obchody amerických značiek. Tu bije srdce mesta.

Pôvodné meno Times Square znelo Long Acre Square. A to až do roku 1904, kedy sem vydavateľ denníka New York Times Adolph Ochs presťahoval po otvorení prvej linky metra svoju redakciu. Preslávený plátok New York Times sa usídlil v budove Times Tower v najjužnejšom cípe námestia a Ochs dosiahol premenovanie Long Acre Square na dnešný Times Square. O dve dekády neskôr túto budovu potom doplnila slávna informačná tabuľa, na ktorej bežali správy z celého sveta. Denník New York Times sa neskôr presťahoval za roh na 43th Street do novej budovy od Renza Pianiho (okrem iného spoluautora parížskeho Centre-Pompidou alebo londýnskeho mrakodrapu Shard), meno námestia už zostalo.

Rožňava (Námestie baníkov)

Hovorí sa, že Newyorčanov to na Times Square spontánne ťahá vtedy, keď je čo oslavovať. Či už je to športový úspech, vyhraná vojna alebo oslavy Nového roka. A práve silvestrovské oslavy patria každoročne na Times Square k tým najveľkolepejším a priťahujú pozornosť mnohých svetových médií. Uvádza sa, že 46 % všetkých Američanov považuje Times Square za vôbec najlepšiu lokalitu na oslavy Nového roka a 56 % z nich sa pozerá v pohodlí domova v televízii na priamy prenos z týchto osláv, ktoré prenáša bezmála 300 svetových televíznych staníc. Na celom svete potom newyorské oslavy sleduje v priamom prenose viac ako miliarda divákov. Tým momentom, na ktorý všetci už od roku 1908 čakajú, je polnočný pokles osvetlenej krištáľovej gule – a to, čuduj sa svete, práve z vrcholku budovy Times Tower, teda bývalého sídla presláveného vydavateľstva, ktoré dalo križovatke jej dnešný názov.

 

Times Square nebolo vždy práve bezpečným miestom. Už v čase veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch začal postupný úpadok tejto „Križovatky sveta“. Najväčšia doba poklesu potom nastala v 60. a 70. rokoch minulého storočia, kedy sa z Times Square stal špinavý a nebezpečný kút mesta, kde vládli drogoví díleri, prostitútky a pasáci a kde sa kedysi majestátne divadlá a filmové paláce premenili na sexshopy, striptízové , pornokina a peep show. Deväťdesiate roky potom boli svedkom rozsiahlej premeny tohto miesta a New York za to vďačí predovšetkým prísnym opatreniam starostu Giulianiho. Mesto zmenilo majetkové pomery a zákonne upravilo divadelné podnikanie, vyhnalo kriminálne živly a umožnilo návrat veľkých spoločností, napríklad spoločnosti Disney. Times Square sa tak stalo bezpečnou oblasťou, a aj keď niektorí nadávali a stále nadávajú na jeho „disneyifikácii“, isté je, že sa tu nemusíte báť zdržiavať ani cez deň ani v noci. Okrem toho sa tu vaše deti budú radostne môcť odfotiť s neustále prítomnými „živými“ figúrkami z Disneyoviek, Sezamovej ulice či s niektorými superhrdinami ako Spidermanom, Hulkom alebo Supermanom.

error: Content is protected !!