18 októbra, 2024

Námestie hrdinov – Budapest

Obrovské Námestie Hrdinov je známe najmä Pamätníkom milénia. Tento pomník pripomína milénium príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Jadrom pamätníka je 36 metrov vysoký stĺp, na vrchole ktorého stojí postava archanjela Gabriela, ktorý sa podľa legendy v sne zjavil uhorskému kráľovi Štefanovi a ponúkol mu kráľovskú korunu. Vedľa piedestálu sedí na koni vojvodca Arpád a sedem kmeňových náčelníkov, ktorí priviedli staré maďarské kmene do novej vlasti. V polkruhovej kolonáde sa nachádzajú významné postavy maďarskej histórie na čele s uhorským kráľom Štefanom.

Čo si nenechať ujsť v Tokiu

Pri návšteve Budapešti by ste určite nemali minúť jedno z najvýznamnejších námestí – Námestie Hrdinov. To sa nachádza medzi Andrássyho triedou, ktorá je súčasťou UNESCO, a Mestskými sadmi. Ústredným prvkom tohto veľkolepého námestia je Pamätník Tisícročia, ktorý zobrazuje celú maďarskú históriu skrze sochy významných uhorských kráľov a vodcov protihabsburských povstania. Dominantou pamätníka je 36 metrov vysoký stĺp so sochou archanjela Gabriela. Pod ním stoja jazdecké sochy šiestich kniežat a neďaleko symetrické kolonády s ďalšími štrnástimi sochami.

Námestie Hrdinov vás prekvapí svojou majestátnosťou a veľkosťou, váš výlet tu však končiť nemusí. Môžete sa odtiaľto vydať ďalej do Mestských sadov Városliget a oddýchnu si od víru mesta. V rozľahlom parku objavíte napríklad hrad Vajdahunyad alebo slávne kúpele Széchenyi.

 

error: Content is protected !!