18 októbra, 2024

Pariser Platz: námestie, ktoré je považované za hlavné v Berlíne

Názov „Parížska“ nesie na počest spojencov proti Napoleonovi, ktorí nemeckej armáde pomohli dobiť Paríž.

Parížske námestie, v origináli nazývané Pariser Platz, je jedno z centrálnych námestí nemeckej metropoly. Je to miesto, kadiaľ doslova kráčali dejiny a prakticky každý návštevník Berlína toto miesto navštívi. Berlín leží nie príliš ďaleko od našich hraníc a je ľahko dostupný vlakom, autobusom aj autom. Mesto máme často spojené aj s bývalým Berlínskym múrom či s Brandenburskou bránou, ktoré sú, resp. boli, v tesnej blízkosti Pariser Platz.

Hlavné námestie v Krakove (Rynek Glówny)

Hlavné námestie Berlína Toto námestie je považované za hlavné berlínske námestie. Na jednej jeho strane sa týči slávna Brandenburská brána a na druhej strane začína dlhý, významný bulvár Unter den Linden. Ak sa vydáte západným smerom, dôjdete po pár metroch k berlínskej ZOO. Pokiaľ sa pozeráte na zábery z Berlína, veľmi často bude zaberaná práve Brandenburská brána a Parížske námestie. Ide o jedno z najviac fotogenických miest v celom Nemecku. Názov „Parížske“ nesie na počesť spojencov proti Napoleonovi, ktorí nemeckej armáde pomohli dobyť Paríž.

Najvýznamnejšia pamiatka námestia, Brandenburská brána, bola postavená v 90. rokoch 18. storočia v neoklasicistickom štýle. V tom čase sa o tomto mieste hovorilo jednoducho ako o námestí. Až po kapitulácii Francúzska v marci roku 1814 bolo námestie nazvané ako Francúzske. Nemci sú a vždy boli veľmi hrdý národ, preto sa ihneď po ukončení Napoleonských vojen hlásili k tomu, že Francúzsko bolo porazené hlavne zásluhou pruskej armády. V období pred druhou svetovou vojnou sa stalo námestie veľkolepým centrom Berlína a sídlilo tu napr. veľvyslanectvo USA a Francúzska. Bol tu postavený aj luxusný hotel Adion a pôsobila tam aj umelecká akadémia. Na konci vojny bolo toto miesto, ktoré sa stalo symbolom nemeckého národa, intenzívne bombardované a prakticky zarovnané so zemou. Po opätovnom spojení oboch nemeckých republík v roku 1990 sa nové zastupiteľstvo Berlína dohodlo na obnove tohto kedysi slávneho miesta. Vrátila sa tam teda veľvyslanectvo a opätovne tu začala pôsobiť umelecká akadémia. Miesto je v súčasnej dobe navštevované obrovským množstvom turistov a opäť získalo svoj lesk, ktorý malo na začiatku 20. storočia.

Kodaň – Dánsko námestie Amagertorv

Budovy na Parížskom námestí Mimo spomínanej Brandenburskej brány sa na tomto námestí opäť nachádzajú veľvyslanectvo USA a Francúzska, okrem toho na susednej ulici Unter den Linden nájdeme ambasády Ruskej federácie a Maďarska. V tesnej blízkosti je aj veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva. Koncentrácia zastupiteľských úradov svedčí o skutočne veľkom význame tohto miesta. Je tu aj niekoľko palácov, v ktorých majú sídlo silné medzinárodné bankové inštitúcie. Na námestí môžeme obdivovať obnovenú umeleckú akadémiu aj hotel Adion, v súčasnosti patriaci pod hotelový reťazec Kempinski. Niekoľko metrov severným smerom sa nachádza budova Ríšskeho snemu a vládna štvrť. Smerom na juh dôjdete k pamätníku zavraždených európskych židov. Na námestí žili a pôsobili velikáni nemeckej histórie, ako napr. maliar Max Liebermann, spisovateľ Achim von Arnim či nacistický architekt Albert Speer.

Nájsť toto centrálne námestie v Berlíne je veľmi jednoduché. Ide o miesto, ktoré každý pozná a je bez problémov dostupné metrom. Najbližšia stanica sa nazýva Brandenburger Tor, z ktorej vás smerovky navedú do východu priamo na námestí. Pokiaľ pôjdete linkou S-Bahn S1, nemôžete sa stratiť. Zaujímavé je, že táto stanica bola otvorená už roku 1936, ale po stavbe Berlínskeho múru, kedy bola prerušená takmer všetka doprava medzi východným a západným Berlínom, bola uzavretá. Opätovné otvorenie sa viaže k dátumu 1.9.1990. Pozemná doprava je tu zakázaná, pretože sa jedná o pešiu zónu. Ak ale neradi jazdíte metrom, môžete využiť aj niektoré z autobusových liniek, ktorých sieť je v meste hustá a zastávky sa nachádzajú blízko tohto centrálneho námestia. Keď budete mať čas a kartu na berlínsku hromadnú dopravu, určite autobus vyskúšajte. Samozrejme autobusové presuny sú dlhšie, ale zase uvidíte mesto a nemusíte mať obavy, dopravné predpisy sa tu dodržiavajú.

 

error: Content is protected !!