18 októbra, 2024

Námestie Rossio v Lisabone

Praça do Rossio je najživšou oblasťou Lisabonu, ktorej okolie je plné barov a reštaurácií: zvyčajné miesto stretávania sa Lisabončanov aj návštevníkov mesta.

Námestie Rossio alebo Praça do Rossio, oficiálne nazývané Praça de D. Pedro IV, je nervovým centrom Lisabonu. Námestie sa nachádza v mestskej štvrti Baixa, na severnom konci Rua Augusta, v tesnej blízkosti námestia Restauradores.

Praça do Rossio je najživšia oblasť v hlavnom meste Portugalska, kde sa stretáva veľa miestnych obyvateľov a turistov. Námestie a jeho okolité ulice sú plné niektorých z najznámejších reštaurácií, barov a obchodov v meste.

Námestie Rossio a jeho susedné ulice sú podľa nášho názoru najlepšou oblasťou v Lisabone na ubytovanie.

Bitcoin letí ku hviezdam a do trhu prúdia ďalšie pozitívne správy

Čo vidieť na námestí Rossio
Na námestí sa nachádzajú rôzne pamiatky a orientačné body:

Stĺpec Pedra IV
V strede námestia Rossio stojí stĺp portugalského Pedra IV, známeho ako „kráľ vojaka“. Na spodnej časti stĺpa sú štyri ženské postavy, ktoré predstavujú rôzne vlastnosti kráľa: spravodlivosť, múdrosť, silu a umiernenosť.

Národné divadlo D. Márie II
Národné divadlo D. Maria II bolo založené v roku 1842. Nahradilo starý palác Estaus, ktorý bol od polovice 15. storočia sídlom portugalskej inkvizície. Na vrchu fasády divadla je socha Gila Vicenteho, portugalského dramatika a otca národného divadla.

Železničná stanica Rossio
Na ľavej strane Národného divadla sa nachádza železničná stanica Rossio, postavená v roku 1887. Jej fasáda zaujme nezvyčajným vchodom. Vlaky do Sintry odchádzajú z tejto železničnej stanice.

Kaviareň Nicola
Café Nicola sa stala jednou z najznámejších kaviarní v Lisabone. Má krásnu fasádu v štýle art deco a bola otvorená pred viac ako 200 rokmi.

error: Content is protected !!