18 októbra, 2024

V Bukurešti pomenovali námestie po významnom rómskom intelektuálovi.

V Bukurešti pomenovali námestie po významnom rómskom intelektuálovi. V Rumunsku je to prvýkrát v histórii.

Bukureštská samospráva urobila historický krok, keď schválila pomenovanie jedného z verejných priestranstiev Námestia Nicolae Gheorghe. Týmto aktom uznala prínos a odkaz Nicolaa Gheorgheho, jedného z najvýznamnejších rómskych intelektuálov a bojovníkov za ľudské práva v Rumunsku aj v Európe. V tlačovej správe to oznámil Rómsky vzdelávací fond.

Námestie Rossio v Lisabone

Nicolae Gheorghe sa narodil v roku 1946 v Rosiori de Vede do rodiny rómskeho pôvodu. Jeho rodičia patrili k rómskym skupinám, ktoré už boli jazykovo asimilované v Rumunsku po celé stáročia. Jeho rodina sa presťahovala do Bukurešti, keď mal šesť. Jeho otec pracoval ako vodič. V roku 1968 absolvoval vojenskú školu av roku 1972 promoval v odbore filozofie a sociológie ako jeden z najlepších študentov v triede. Potom začal pracovať v Sociologickom ústave Akadémie vied v Bukurešti.

Počas komunistického režimu sa zapojil do rómskeho občianskeho hnutia a kritizoval diskrimináciu a rasizmus, ktorému Rómovia čelili. Po revolúcii v roku 1989 sa stal jedným z hlavných aktérov procesu uznania Rómov ako národnostnej menšiny v Rumunsku. Pôsobil aj na medzinárodnej úrovni ako viceprezident Medzinárodnej rómskej únie, zakladajúci člen Romani Criss a hlavný poradca OBSE pre rómske záležitosti. Zomrel v roku 2013 vo veku 66 rokov.

Žiadosť o pomenovanie námestia podali štyri organizácie, ktoré sa zaoberajú rómskymi otázkami: Rómsky vzdelávací fond, občianska platforma Aresel, Združenie pre rozvoj rómskeho podnikania (REDI) a Európsky rómsky inštitút pre umenie a kultúru (ERIAC). Generálna rada bukureštského magistrátu schválila návrh uznesenia jednomyseľne 29. februára 2024.

„Nicolae Gheorghe je jedným z najuznávanejších rumunských intelektuálov na európskej úrovni. V roku 2013 uverejnil časopis ‚The Economist‘ nekrológ, v ktorom ocenil dopad jeho práce na európskej úrovni. Bohužiaľ v Rumunsku nie je kvôli svojmu dlhšiemu pobytu v zahraničí a rozsiahlemu písaniu v angličtine taký známy,“ uviedol šéf Rómskeho vzdelávacieho fondu Ciprian Necula.

Masarykovo námestie Ostrava

„Pred revolúciou upútal pozornosť Securitate (tajnej polície z čias komunizmu) tým, že zaslal Rádiu Slobodná Európa článok odsudzujúci xenofóbiu a rasizmus v politike komunistickej strany Rumunska,“ dodal primátor Bukurešti Nicușor Dan, ktorý Gheorgheho označil ako najväčší.

Námestie Nicolae Gheorghe je prvým verejným priestranstvom v Rumunsku, ktoré je pomenované po rómskej osobnosti. Týmto aktom sa podľa tlačovej správy Rómskeho vzdelávacieho fondu Bukurešť stáva symbolom multikulturalizmu, inklúzie a demokratických hodnôt. „Táto pocta osobnosti Nicolaa Gheorgheho a jeho boji za ľudské práva predstavuje novú kapitolu v historickom zmierení medzi rómskou menšinou a väčšinovým obyvateľstvom,“ dodala organizácia s tým, že by sa tento akt mohol stať inšpiráciou pre ďalšie národné a miestne inštitúcie.

error: Content is protected !!