18 októbra, 2024

Gdaňsk – jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná história formujú charakter mesta, vďaka čomu si zaslúži uznanie. Mesto je plné tajomstiev, historických sôch, budov a úchvatných scenérií. Nenájdete žiadne iné mesto ako Gdaňsk a určite si ho zamilujete

Do mesta Gdaňsk prichádza každý rok viac a viac turistov, aby sa túlali úzkymi dláždenými uličkami, obdivovali monumentálne tehlové kostoly a krásne historické budovy hlavného mesta.

Niečo z histórie

Mesto Gdaňsk bolo dejiskom vypuknutia 2. svetovej vojny, kedy 1.9.1939 zaútočil Hitler na Westerplatte. Následne bolo celé počas vojny zbombardované a je až neuveriteľné ako sa Poliakom mesto podarilo obnoviť. Napriek tomu, že centrum vyzerá, že bolo vystavané v 16. storočí, v skutočnosti nie je staršie ako 70 rokov.

Gdansk sa v 80. rokoch 20. storočia tiež stalo centrom boja poľských robotníkov proti komunistickému režimu, čo malo za následok vznik hnutia Solidarita. Jeho predstaviteľ Lech Walesa sa neskôr stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom v postkomunistickom Poľsku.

Mesto v srdci Švajčiarska, Ženeva

Mesto je považované za jedno z najkrajších v Poľsku najmä vďaka svojej bohatej histórií a kultúrnemu dedičstvu.

Prehliadku mesta začíname pri Brame Wyzynnej tzv. Porta Alta, ktorá kedysi predstavovala hlavný vstup do mesta a na jej fasáde sa črtajú erby Gdaňska, Pruska a Poľska z roku 1588, kedysi bola táto brána dvojnásobne väčšia. Prechádzame popri niekdajšom Barbakane, ktorý bol na prelome 16. a 17. storočia prestavaný na väznicu s krásnou vysokou väzenskou vežou, ktorá navždy zmenila panorámu mesta. Ešte prekonáme jednu bránu aby sme sa dostali do vytúženého centra mesta brána k Dlhej ulici (Dluga ulica), známa aj ako Zlatá brána (Zlota brama) je vrcholným príkladom odkazu na rímsku formu víťazného oblúka v Gdansku. Zlatá brána je navonok len pozlátená, svoj názov dostala omylom keď prvýkrát navštívil maďarský cestovateľ Gdaňsk a pomýlil sa v preklade medzi slovami zlatá a pozlátená.

Najkrajšia pešia zóna a symboly mesta

Dlhá ulica (Dluga ulica), ktorá vedie od Zlatej brány až ku Zelenej brane, je známa aj ako Kráľovská cesta. Bývať tu si mohli dovoliť len najbohatší obchodníci a najvážnejší občania. Podobne ako v iných mestách s flámskym pôvodom ste museli platiť dane podľa počtu okien, čím viac okien, tým vyššie dane a tým bohatší je majiteľ domu. Gdaňsk bol počas druhej svetovej vojny úplne zničený, avšak staré mesto bolo počas komunistického režimu zrekonštruované a niektoré časti predmestí sú stále vo výstavbe.

V súčasnosti je Kráľovská cesta považovaná za jednu z najkrajších peších ulíc v Európe.

Neptúnova fontána sa nachádza od roku 1633 na Dlhom trhu (Dlugi targ) pred Artušovým dvorom a stala sa symbolom Gdaňska. Socha bola vyrobená flámskym umelcom a je jednou z najstarších pamiatok mesta. Je to tiež miesto, kde sa stretávajú mladí ľudia keď idú večer von, kde začínajú bezplatné pešie prehliadky mesta alebo pub crawly.

Legenda hovorí, že Neptún vytvoril známy gdaňský bylinný likér „Goldwasser“. Zrejme sa nahneval, pretože extrémne bohatí občania Gdanska (10% obyvateľov v čase rozkvetu tvorili miliardári) neustále hádzali zlaté mince do fontány. Svojím trojzubcom pohol vodou natoľko, že všetko zlato sa rozpadlo na kúsky a vytvorilo zlaté lupienky, ktoré sú pre Goldwasser typické.

Pôvodný Goldwasser (Zlatá voda) bol obľúbený bylinkový likér legendárneho ruského cára Petra a Kataríny Veľkej, bol prvýkrát vyrobený v roku 1598 v meste Gdaňsk. Bol považovaný za nedostupný poklad, pretože naozaj obsahoval lupienky 23 karátového zlata. Bol využívaný aj ako exkluzívny darček, ktorý symbolizoval lásku, priateľstvo a váženosť. Dnes sa likér vyrába v Nemecku.

error: Content is protected !!