18 októbra, 2024

Námestie zvonkohry-Graz Rakúsko

Zvonkohry
Poď so mnou tancovať! Zvonček na rovnomennom námestí v Grazi vedie. Sladká panna a srdečný chlapec oblečený v krojovej piruete trikrát denne (11:00, 15:00 a 18:00) hore v štíte budovy na námestí Glockenspielplatz. Veselých 24 zvončekov mechanizmu hrá tri rôzne melódie. Očarujúce, romantické predstavenie, ktoré sa nedá porovnať. Očarení a každý s pružinou v kroku a úsmevom na tvári vyrazia šťastní diváci, keď doznie aj posledný tón.

Podrobnosti
V roku 1884 kúpil výrobca liehovín Gottfried Maurer dom na vtedajšom námestí Feilenplatzl. Podnikateľ na svojich cestách do severného Nemecka a Belgicka spoznal zvonkohry a jednu si dal nainštalovať vo svojom dome v Grazi. Na Štedrý deň v roku 1905 prvýkrát zazvonilo 24 zvonov vo veži so železnou strechou. V roku 1929 Gottfried Maurer odkázal zvonkohru mestu Graz pod podmienkou jej ďalšej existencie. V druhej svetovej vojne prestali zvoniť zvony. Používali sa na výrobu zbraní a boli obnovené až v roku 1956.

Hlavné námestie v Melbourne, Austrália

Zvonkohra z Grazu teda opäť hrá svoje tri melódie, trikrát denne. Ale nie sú vždy rovnaké. Pozície 800 oceľových kolíkov na hlavni je možné meniť. Päťkrát do roka môžete počuť nové melódie. Alpské ľudové a jódlovacie piesne sa striedajú s vianočnými koledami a príjemnými melódiami súčasných skladateľov. Ale arkádové okná v štíte sa vždy otvárajú a ukazujú tanečný pár v tradičných štajerských krojoch. Vrcholom predstavenia je kikiríkanie zlatého kohúta dvíhajúceho krídla. Je to kópia kohúta, ktorého videl Gottfried Maurer na radnici v Mníchove.

Vo svojej dobe bol Gottfried Maurer celkom šikovným reklamným stratégom. Nielen zvonkohra lákala ľudí do jeho vinotéky. Secesné fasády domu a priľahlej budovy tiež patriace podnikateľovi v rôznych námetoch reliéfov a mozaík podnecujú diváka k vínu. Dokonca aj tanečník zvonkohry dvíha pohár k ľudu.

To sa práve hodí k takzvanému „bermudskému trojuholníku“, v ktorom zvonkohru nájdete. Nejeden nadšenec sa tam stratil v niektorej z mnohých reštaurácií, kaviarní a barov…

Mimochodom: Od roku 1998 je v Grazi druhá zvonkohra. Na rozdiel od tradičnej čisto mechanickej zvonkohry opísanej vyššie sú zvony zvonkohry Mariahilfer Kirche na pravom brehu rieky Mur riadené počítačom. Ďalej na nich môže organista hrať živú hudbu cez klávesnicu.

 

error: Content is protected !!