18 októbra, 2024

Divadelné námestie – Karlove Vary

História lokality
V priestore dnešného Divadelného námestia medzi Vřídelní kolonádou a mestským divadlom stávala koncom 19. storočia rad pôvodných budov. Okrem iného domy Zlatý štít, Červený dom, Dva pstruhy, Diadem či Modrá loď s divadelnou kaviarňou. V roku 1909 vykúpilo všetky objekty mesto Karlove Vary, ktoré sa zaviazalo na ich pozemkoch vystavať moderný kúpeľný dom.

Námestie zvonkohry-Graz Rakúsko

Z veľkolepých plánov po troch rokoch sporov však nakoniec zišlo a na uvoľnenom priestore vznikol za podpory obyvateľov malý parčík s formálnou úpravou. V roku 1966 bol v parku na vtedajšom Leninovom námestí vztýčený bronzový pomník V. I. Lenina, ktorý po národnom umelcovi Jánovi Laudovi dokončil miestny sochár Václav Relich. Po zmene politického systému bol pomník v roku 1990 zase odstránený. Park na Divadelnom námestí bol posledným samostatne zrealizovaným parkom v Karlových Varoch.

Park sa nachádza na Divadelnom námestí priamo v kúpeľnom centre mesta. Od priestranstva pred Vřídelní kolonádou je to k parku iba 50 metrov.

Prístup č. 2: Od Tržnice zachádza na Divadelné námestie v kúpeľnom centre mesta autobus MHD č. 2. Konečná zastávka „Divadelné námestie“ je umiestnená priamo v susedstve parku.

error: Content is protected !!