18 októbra, 2024

Masarykovo námestie Ostrava

Dnešné centrum Moravskej Ostravy tvorí predovšetkým Masarykovo námestie s obchodmi, kaviarňami a reštauráciami. Medzi najväčšie zaujímavosti tu patrí budova Starej radnice, v ktorej dnes sídli Ostravské múzeum s historickou expozíciou.
Masarykovo námestie je ideálnym miestom na začiatok spoznávania zaujímavých miest Ostravy. Námestiu dominuje morový stĺp a socha svätého Floriána, ktorá bola na dlhé roky nahradená skulptúrou chlapíka s puškou na chrbte, čo bol ľudový milicionár. Pravidelne sa námestím rozlieha hudba zo zvonkohry vo veži budovy múzea.

Námestie bolo v stredoveku miestom trhov a údajne právo konať tu šestnásťdenné trhy vydal sám Karol IV. v roku 1362. Dnes sa tu konajú trhy predovšetkým pred Vianocami. Námestie je novo vydláždené a do kameňov sú vsadené mosadzné dosky s tridsiatimi najdôležitejšími míľnikmi histórie mesta. Z centrálnej časti námestia je umiestnená moderná fontána, ktorá chrlí vodu priamo z dlažby av lete sa tu bežne predovšetkým deti chodia osviežiť. V rohu námestia, pod podloubím, ktoré vedie k Ostravskému múzeu, stojí socha prvého československého prezidenta T. G. Masaryka, ktorý toto miesto navštívil.

Námestie svätého Marka, Benátky

Z histórie miesta:
Po začatí hutníckej výroby vo vitkovických železiarňach v roku 1829 sa objavili značné problémy s prejazdnosťou centrom mesta. Mestská rada sa preto v roku 1840 rozhodla vyriešiť túto nepriaznivú situáciu prerazením ulice stredom Hlavného námestia, ktoré síce znamenalo nutnosť obetovania troch meštianskych domov na námestí, avšak v danú chvíľu sa ukázalo ako jediné schodné. Nová štátna cesta viedla prostrednou uličkou medzi meštianskymi domami, respektíve záhradami. Stavba novej ulice, ktorá sa neskôr nazývala Hlavná (dnešná 28. októbra), bola realizovaná v rokoch 1841–1842. Okrem okamžitého zvýšenia dopravnej priechodnosti mestom sa vzpriamila línia cesty a zlepšilo sa jej zaústenie na mostný prechod Ostravice.

error: Content is protected !!