18 októbra, 2024

Trafalgar Square (Trafalgarské námestie) Londýn

Trafalgarské námestie je verejné námestie, ktoré ponúka niektoré z najlepších londýnskych atrakcií, od galérií a historických budov až po sochy a pamätníky. Počas roka sa tu tiež koná celý rad podujatí, ktoré podporuje samospráva Veľkého Londýna, ktorá námestie spravuje.

Kde je Trafalgarské námestie?
Trafalgarské námestie sa nachádza vo Westminsteri v centre Londýna. Charing Cross je najbližšia stanica (metro a miestne vlaky). Na severe ho obklopuje Národná galéria; Kostol St Martins-in-the-Fields a The Strand na východe; Whitehall na juh; a Admiralty Arch a The Mall na juhozápad.

Prejdite nadol na kartu miesta konania a mapu nižšie, kde nájdete mapu Trafalgar Square.

Hurbanovo námestie, Bojnice

História Trafalgarského námestia
Trafalgarské námestie je pomenované po víťazstve Británie v bitke pri Trafalgare v roku 1805. Hoci Británia vyhrala, vojnový hrdina admirál Lord Horatio Nelson bol zabitý počas bitky na svojej lodi HMS Victory. Nelsonov príspevok bol pripomenutý Nelsonovým stĺpom, kľúčovým prvkom námestia.

Na mieste Trafalgarského námestia boli v 14. až 17. storočí predtým kráľovské mewy. Mews sa presťahovali na svoje súčasné miesto v Buckinghamskom paláci začiatkom 19. storočia.

John Nash následne prerobil námestie, ktoré bolo oficiálne otvorené v roku 1844. Nedávno bolo prestavané tak, aby zahŕňalo pešiu zónu na severe námestia v roku 2003.

Námestie bolo počas svojej histórie miestom protestov, demonštrácií a veľkých podujatí, ktoré trvajú dodnes.

Čo vidieť na Trafalgarskom námestí
Zistite, čo vidieť na Trafalgarskom námestí, od historických sôch až po súčasné umenie.

Nelsonov stĺp
Pozrite sa na Nelsonov stĺp, ústredný bod Trafalgarského námestia. Pamätník Williama Railtona na Trafalgarskom námestí, ktorý bol postavený v roku 1805, je na počesť víťazstva admirála Nelsona v bitke pri Trafalgare a zahŕňa 5 metrov vysokú (16 stôp) sochu námorného hrdinu.

Levy na Trafalgarskom námestí
Urobte si selfie s jedným z levov na Trafalgarskom námestí. Štyri bronzové sochy leva na slávnom londýnskom námestí pridal v roku 1867 sir Edward Landseer a sedia na základni Nelsonovho stĺpa ako ochrancovia pamätníka.

Fontány na Trafalgarskom námestí
Zhromaždite sa okolo dvoch veľkolepých fontán na Trafalgarskom námestí, ktoré boli pridané na námestie v roku 1845. Sir Edwin Lutyens prepracoval fontány v 30. rokoch 20. storočia tak, aby obsahovali nové vrcholy s delfínmi, morskými pannami a tritónmi. Navštívte Trafalgarské námestie v noci a uvidíte tieto fontány osvetlené LED svetlami.

Sochy na Trafalgarskom námestí
Nájdite štyri podstavce v rohoch štvorca. Tri z nich podporujú bronzové sochy generála Sira Charlesa Jamesa Napiera, generálmajora sira Henryho Havelocka a kráľa Juraja IV. Štvrtý zostal prázdny až do roku 1999, kedy sa v ňom nachádzalo prvé zo série súčasných umeleckých diel – zistite, čo sa momentálne nachádza na Štvrtom podstavci.

error: Content is protected !!